Det fins folk som mener at det ikke blir like god cider av spiseepler. Dette er heldigvis bare dillball, tull og vas. Torsdag smakte vi et knippe av de aller beste ciderene fra Hardanger!

Puncheur var på nyåpnede «Hoggorm» i går for å smake, analysere og snakke om cider fra Hardanger. Med oss hadde vi Espen Kaiser Hermansen, vinansvarlig fra Colonialen som faglig støtte og en hånd å holde i. Gårsdagens arrangement «Kveld for ciderrebeller» var i regi Design Thinking studentene fra NHH i samarbeid med naturvinfestivalen Petnatt. Oppgaven til studentene var blant annet formulert: «Designtenkning til sidervisjon – om prosessen med å utvikle nye muligheter i Hardanger». Produsentene representert var: Arita Åkre fra Edel, Asbjørn Børsheim fra Ulvik Frukt og Cideri samt Olav Bleie fra Alde Sider.

Her er vår miniguide til god hardangercider

Edel gård drives av Gjermund og Arita Åkre. De hadde 4 produkter med seg i går som mildt sagt var imponerende. Spesielt liker vi Åkre Gård Edel Cider 2016, en råflott sider med ikke mindre enn 12% alkohol. Høy alkohol krever tydelig og god frukt og ikke minst en syrlig avslutning. Edel syns jeg får dette meget fint til og jeg er mildt sagt overrasket av hvor fint dette balanserer til tross sine 25 gram restsødme. Ikke tenk så mye på denne restsødmen. Prøv heller denne magiske, økologiske drikken med litt pannestekt torsk, smørsaus og litt svisset eple og løk. Eller! La oss bare være skikkelig tradisjonelle og spise røkt blåkveite med en eneste gang.

Han ha visst eit håp, og han synge ein song
om sider, om sider, te vaoren ein gong

Asbjørn Børsheim fra Ulvik Frukt & Cideri stilte med sine produkter fra Hakastad Gård i Ulvik. Dette hadde vært rart å ha en hardangersidersmaking uten Asbjørn, så vi var meget godt fornøyd med at han var tilstede. Asbjørn lager fantastiske produkter som vi mener alle bør smake. Aller helst bør man skaffe seg en sjåfør og besøke både han og alle disse andre produsentene aldeles straks. Kall det en turné og be om å få smake absolutt alt. Asbjørn synes vi har laget en utrolig fin og meget elegant cider med så lite som 2 gram restsukker. Dessverre er denne ikke tilgjengelig på polet enda, så mens vi venter så prøv gjerne den «vanlige» gårdscideren: Ulvik Frukt og Cideri Hakastadsider Tradisjon 2016. 

Sist, men ikke minst, smakte vi Olav Bleies flotte «range» av enkelteple-cider. På Alde Gård i Indre Bleie dyrker Olav: Gravenstein, Aroma og Summer Red. Det er ganske spennende og ikke minst veldig lærerikt å smake disse eplesortene hver for seg slik Olav har lagt opp til. I går hadde han med seg fire forskjellige cider der den siste var en blanding av alle overnevnte sorter. Den jeg likte best i tillegg til Alde Eplesider, var hans ultrafriske cider: «Summer Red» 2016. Det er faktisk en grov krenkelse mot alle levende vesener at sistnevnte ikke er på polet enda. Jamfør besøk av ciderprodusenter: Olav arrangerer visstnok en egen siderfestival på gården sin hvert år. Når dette skjer vet vi ikke, så det er nok best at man pakker et tomt glass og bare reiser til  (uttales nao) med en gang.

Det blir nok utrolig folksomt i Ullensvang fremover. For å få tiden til å gå frem til sommeren, kan man jo øve seg på å korrekt fremsi (og kanskje oversette) denne fine sidervisen jeg fant på Olavs hjemmeside:

SiderViso

Han Paodl ha eit eldgamalt surepletre
som lute seg ut yve hytto
Naor eple æ gjore so dette dei ne
å dao æ han Paodl dar me bytto
å pitle dei uppi å fær dei i sekk
å sete dei varleg i kjedlaren vekk.
Han ha visst eit håp, og han synge ein song
om sider, om sider, te vaoren ein gong